Yolsuzluk Operasyonunda Soruşturulan Suçlar
Yolsuzluk Operasyonunda Soruşturulan Suçlar
Bakan oğullarının da gözaltına alındığı operasyonda, altın kaçakçılığı, sahte belge ve hayali ihracat gibi yöntemlerle kara para aklama suçları araştırılıyor.
Bakan oğullarının da gözaltına alındığı operasyonda, altın kaçakçılığı, sahte belge ve hayali ihracat gibi yöntemlerle kara para aklama suçları araştırılıyor.
Türkiye düne ülkeyi derinden sarsan bir şokla uyandı. "Büyük Rüşvet" adıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı şafak operasyonuyla İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile iş adamı Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 84 kişi gözaltına alındı. Bakanın bile haberdar olmadığı operasyonun sızmaması için UYAP'a da girilmedi.
MADDE MADDE GÖZALTINA ALINANLARIN KARIŞTIĞI İDDİA EDİLEN SUÇLAR:
* İran kökenli işadamı Reza Zarrab altın kaçakçılığı, sahte belge ve hayali ihracat gibi yöntemlerle kara para transferi yaptı. 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirilen bu para transferi 87 milyar Euro'yu buldu.
* Reza Zerrab, yabancıların usulsüz şekilde Türk vatandaşlığına geçirilmesine aracılık etti.
* Belediyelerin imara açmadığı araziler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkileri kullanılarak imara açıldı ve bu yolla milyonlarca liralık rant elde edildi.
* Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu üzerinden rüşvet verilerek bakanlığın yetkileri kullanıldı.
* Fatih Belediyesi sınırları içerisinde yer alan SİT alanları rüşvetle imara açıldı.
* Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, SİT alanındaki arsaların imara açılması karşılığında 1 buçuk milyon dolar rüşvet istedi.
* Japon mühendislerinin olumsuz raporlarına rağmen Marmaray güzergâhında bulunan bir araziye rüşvet karşılığı otel inşaatı izni çıktı.
* Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu müdürlüklerinde gözaltına alınan personellerce Marmaray kazıları sırasında çıkan tarihî eserler kamuoyuna açıklanmadan el altından satıldı.
* Topkapı Sarayı'ndaki tarihî değerdeki eşyalar, bazı Arap şeyhlerine gönderildi.
KARA PARA SORUŞTURMASI
Türkiye gündemine bomba gibi düşen operasyonda 3 iddia soruşturuluyor. İkisi isimsiz e-mail'den oluşan bu ihbarlardan birisi Rus resmi makamlarından.. Dosyadaki bilgilere göre aralarında Reza Zarrab'ın şoförünün de bulunduğu 14 kişinin, 14 Aralık 2011'de Rusya'ya valizlerle para taşırken İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınmasının ardından Rus makamları bir "kara para" soruşturması başlattı.
Gözaltına alınan İran asıllı işadamı Reza Zerrab’ın (Rıza Sarraf) villasında arama yapıldı. Ele geçirilen belgeler bavullarla taşındı.
RUSYA, TÜRKİYE'YE İLETTİ
Kaçakçılığın Türkiye üzerinden yapıldığını belirleyen Rusya bu durumu diplomatik kanallardan Türkiye'ye iletti.
RÜŞVET ÇARKI SAYESİNDE HAYALİ İHRACAT
Milliyet'te yer alan habere göre, MASAK'ın yaptığı araştırmanın ardından "kara para" ticareti bulgularına rastlanınca, konu Kaçakçılık ve Organize Suçlar Dairesi'ne bildirildi. Oradan da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildi. İddiaya göre Reza Zarrab'ı ve ilişkilerini takibe alan polis, Azeri iş adamının birçok olayla ilgili olarak kamu görevlilerine rüşvet dağıttığını, kurulan "rüşvet çarkı" sayesinde usulsüz bir şekilde altın ihracatı ile gıda ve çeşitli ürünler üzerinden "hayali ihracat" yaptığını tespit etti.
1,5 TON ALTIN USULSÜZ ŞEKİLDE YURT DIŞINA ÇIKARILDI
Zarrab'a yönelik iddialardan birisi ise 1,5 ton altının usulsüz bir şekilde yurt dışına çıkarılmasına ilişkin. İddiaya göre Zarrab, rüşvet vererek bol miktarda altını usulsüz bir biçimde yurt dışına çıkardı. Dosyada birden fazla hayali ihracat ve kaçakçılık işleriyle ilgili olarak "on milyonlarca" doların rüşvet olarak dağıtıldığı iddiası da var. Zarrab'ın rüşvet vererek bazı kişileri usulsüz biçimde Türk vatandaşlığına geçirdiği suçlaması da bulunuyor.
MARMARAY'DA USULSÜZLÜK
Soruşturmanın bir ayağında Fatih Belediyesi'ne yönelik iddialar yer alıyor. İddialara göre Fatih Belediyesi kapsamındaki bazı SİT alanları usulsüz biçimde imara açılarak, rant sağlandı. İddialara göre rüşvet verilerek imar ve inşaat izni alındı, ayrıca tarihi bir işhanı usulsüz bir biçimde otele çevrilirken, yine aynı şekilde Marmaray güzergahı üzerinde, "Uygun değildir" şeklindeki raporlara rağmen bir otelin inşaatına izin verildi. Bu süreçte İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan'ın da rol aldığı iddia edildi.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir gözaltına alınırken, belediyede arama yapan polisler, bazı belgeleri ve bilgisayar kayıtlarını aldı.
SORUŞTURMANIN 3. AYAĞI TOKİ
Soruşturmanın üçüncü ayağı ise TOKİ ihaleleri ve arazileriyle ilgili iddialardan oluşuyor. Bu iddialara göre belediyelerin imara açmadığı bazı araziler, rüşvetle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ üzerinden imara açıldı. Bu süreçte Bakan Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar'a da rüşvet verildiği öne sürüldü. Aralarında Ali Ağaoğlu ve Emrullah Turanlı'nın da bulunduğu bazı işadamlarının da TOKİ ihalelerine etki ederek haksız bir şekilde ihale aldıkları iddiası var.
BAKANLAR İÇİN FEZLEKE
Soruşturmada Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da isimlerinin geçtiği öne sürüldü. Bakanlarla ilgili incelemelerin tamamlanmasının ardından savcılığın soruşturma komisyonu oluşturulması için Meclis'e ihbarda bulunabileceği iddia edildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.