KEŞKELER FAYDA VERMEZ
ليت وهل ينفع شيئا ليت
ليت شبابا بوع فاشتريت
Leytu ve hel yenfeu şey'en leytu,leyte şebêben bu'a feştareytü.
Ah keşke (bilmem ki acaba) keşke ben(şöyle şöyle yapsaydım)desem bir şeye faydası olur mu? (İhtiyarlık geldi çattı) keşke (o giden) gençlik satılsaydı da ben de onu tekrar satın alabilseydim,(Ama Heyhât).
Her dilde ve türkçemizde olduğu gibi arapçada da edatlar vardır, onlardan biri "leyte"kelimesidir temenni içindir ah keşke demektir ve bu bir fayda sağlamaz yani "leyte" keşke,gideni geri getirmez.
Şair ondan bahsediyor ve ah keşke diyor ama "keşke ben" dediğimde acaba bana faydası olur mu ? Faydası olmadığını bile bile şöyle diyor: Keşke o giden gençliğim (pazarda) satlığa çıksa da, ne pahasına olursa olsun onu satın alabilseydim ama heyhât...
Gerek dünyada ama özellikle ahirette keşke dememek için yüce Allah'ın bize lütfettiği imkanları onun rızasını elde etme yolunda kullanalım.
Kur'an-ı Kerim'in
leyteleri, keşkeleri diye isim verebileceğimiz bir konuyu nasip olursa ileride işlemek üzere bu kısa yazımızı bitirelim.
Yazımızı bitirirken bu "keşkelerden" birini burada zikredelim.
İnsan " keşke (ahiret) hayatım için daha önce bir şeyler yapmış olsaydım!" der.
Fecr suresi: 24.ayet.
Geçen her şeyin telafisi mümkün ama, boşa geçen ömrün telafisi mümkün değildir,cüz'î irademizi hayırda kullanarak bu kısa ömrü yüce Allah'ın izniyle ölçülü bir şekilde bereket dolu bir ömür haline dönüştürebiliriz.
Yüce Allah lehimize olanı yapmayı aleyhimize olanı da terketmeyi bize nasip eylesin bu hususta yâr ve yardımcımız olsun.
Âmîn.