Seyhan nehri kenarında yapılan bir otele, hemen yanındaki Kuvayı Milliye Parkı 15 bin 550 metrekare yeşil alan ve çocuk parkının, hile-i şer’iyye olarak kabul edilecek bir kiralama yöntemiyle otele adeta peşkeş çekilmesine yargı dur dedi.
Buradan bir kez daha duyarlılığından ve fikri takibinden dolayı Adana Haber Gazetesi'ni ve özellikle de Rıfat Söylemez’i kutlamak lazım ki ben tebrik ediyorum.
Bu talanı ilk günden itibaren gündemde tuttu. Herkesin, unutulur gider zannettiği, ilgililerin sorumsuz davrandığı, işi kanunu dolanarak kılıfına uydurmaya çalıştıkları bir ortamda Rıfat Söylemez yazmakla kalmadı, yeşil alan talanının önlenmesini sağlamak adına, Yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali için yargıya başvurdu.
Söylemez'in şikâyetini ve belediyenin savunmalarını inceleyen Adana 1. İdare Mahkemesi işlemi kökünden bozdu. Şehrin, kamunun Yeşil Alanını otelin işletmecisi olan şirkete kiralayan Koza AŞ’ye yapılan tahsis işlemini de iptal etti. Ayrıca Mahkeme masrafları da belediyeye yüklenmiş oldu.
Mahkeme kararları taraflara tebliğ edilmesine rağmen, belediyenin yasadışı yeşil alan işgaline karşı hiçbir işlem yapmaması üzerine bu kez ilgili birimlere bir şikâyet dilekçesi verilerek gereğinin yapılması istendi.
İşgali durdurmayan ve otele haksız menfaat sağlayan kamu görevlilerinin 2 yıla kadar hapisle yargılanmaları da gündeme gelebilecek.
Mahkeme kararı olmasına rağmen, yeşil alanı duvar ve tellerle çeviren otel, kapatılan alan içerisinde bahçe düzenlemesi, tenis kortu, spor alanları ve dinlenme alanları yapmaya da devam ediyor. Belediye yetkililerinin bu konuda otel ve işletmeci şirket yetkililerine bilgi verip vermediklerini henüz bilmiyoruz ancak, sonuçtan haberdar olmamalarının mümkün olmadığı kanaatindeyim.
Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
Mahkemenin açık bir şekilde işlemi iptal etmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi kendisine tebliğ edilen kararı 22 Ocak tarihine kadar uygulamak zorundadır.
Mahkeme kararına göre, işgal sona erdirilecek park ve yeşil alanlar eski haline getirilecek. Getirilmezse Mahkeme kararını uygulama görevi Adana Valiliğine düşüyor. Valilik bu kararı 22 Şubat'a kadar uygulatmaz ise kanun önünde sorumlu hale gelip yargılanacaklar arsında yer alacaktır.
“Adana'ya Yatırım Yapılıyor” Kılıflıyla Talan!
Adana'da, Yüreğir'in akciğeri konumunda, tek nefes alma noktalarından biri olan Seyhan Nehri kenarındaki 15 bin 500 metre kare yeşil alanın, hukuk dışı olarak Otele peşkeş çekilmesi ise sürekli etkili ve yetkili ağızlar tarafından gölgelenmek, neredeyse de perdelenmek istenmiştir.
Mahkeme kararı ile de tescillenen bu kanunsuz işgal, “Adana'ya yatırım yapılıyor” kılıfına sarılarak güzel işler yapılıyor havası verilerek yeşil alan talan edilmeye çalışıldı.
Kanunda da ifadesini bulan halka ait yeşil alanların, hiçbir şekilde tahsis edilmesi, kiralanması, satılması yasak olmasına rağmen keyfi işlemle yapılan uygulama, Belediye eliyle devam ettirilmek istenmiştir.
Yazıldı, konuşuldu, uyarıldı ama nedense bu işin yetkilileri, “Adana'ya yatırım yapılıyor” sözü haricinde sus pus olmuştur.
Son çare ise yargıya başvurmaktı. Rıfat Söylemez’de, sadece habercilik değil, vatandaşlık görevini de yerine getirmek için Yargıya başvurmuştu.
Sonuç: Mahkeme işlemi kökten iptal etti. Halka ait yeşil alanın yargı yoluyla yeniden halka kazandırılmasına katkı koyan Adana Haber Gazetesi ve Rıfat Söylemez’e duyarlılığından ve haberinin fikri takibinden dolayı teşekkür ediyorum.
Yok, öyle Yağma! Ben yaptım oldu demek kolay değil. Hukuk hesabını sorar ve de sordu. Sıra, yargı kararının uygulanmasında. (11.01.2014)
Sözün Özü:
Güçlü olmanın türlü yolları vardır, dürüst olmanın bir tek.
Asaf Özdemir