YÜREĞİR VE SARIÇAM İMAR
Adana Büyükşehir belediyesi Kasım ayı meclis toplantısında görüşülen konuların başında yine imar vardı.
Bu görüşmelerden biri Yüreğir ve Sarıçam ilçelerini ilgilendirmesine rağmen ne hikmettir ki, iki ilçenin belediye başkanlarının da söyleyecek tek sözleri yoktu sanırım.
Kozan Bulvarı veya caddesi. E – 5’ten başlayıp Buruk mezarlığını geçinceye kadar devam eden bulvar. Sarıçam ilçesinde buranın adı Atatürk Caddesi olsa da, halk arasında bilinen adıyla Kozan yoludur. Bu iki ilçenin de yüzünü ak edecek, geleceğe taşıyacak ana arter. Buranın gelişimine neden olacak alanlar, ticaret merkezleri bu yol üzerinde kurulacak istihdam alanlarıdır. Ancak gelin görünki, burada yolun sağlı sollu imarı MİA olmasına rağmen, yoğunluk açısından tam bir keşmekeş. Kim yer 1 yoğunluklu, kimi yer 1.2, kimi yer 1.6, kimi yer 2 ve 2.4 yoğunluklu olarak meclisten geçerken bunun böyle olmaması gerektiği üzerinde durulmamış, yanlış düzeltilmemiş, şimdi düzeltilmesi için Meclis üyesi Murat Türk doğru bir dilekte bulunuyor. Başkan Vekili Aldırmaz, olmaz diyor. Bunu yaparsak Yüreğir bir müddet daha plansız kalır diyor. Yani bu süreç en fazla mart sonuna kadarki bir süreçtir. Sanki 3,5 yıldır koltuklarda oturdukları sürede plan varmış gibi. Neden yapmadılar doğru bir plan da, şimdi itiraz ediyorlar, Yüreğir plansız kalır diyerek! Peki, gelecek nesiller, belediye başkanları ,sizin 3-4 ayda çözüp düzelteceğiniz plansızlığı ömürlerini verseler çözemeyecekler. İşte Adana’nın mevcut hali bunun ispatı değil mi? Bakın isteyen istediği yere, petrol, otel, iş merkezi, sağlık alanı yapmıyor mu? Neden? Çünkü planlı bir kent düşünülmemişte ondan, bu çarpıklık devam edegelmiş. “İsteyen olsun o zaman bakarız” mantığı ile kent yönetilmeye çalışılmış ve halende çalışılıyor.
ADANA’DA DÜZEN (KAMU OTORİTESİ) KAYBOLMUŞ
Geçtiğimiz aylarda, Başbakan’ın Adana ziyareti sonrasında konuşmalarımızda ve yazılarımızda, Balcalı istikametine yapılan yeni Şehir Hastahanesi’nin gelecekte oranın da trafiğinin çıkılmaz hal alacağını belirtmiştik. Çünkü Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olan Çukurova Üniversitesi’ne bağlı Balcalı gibi bir araştırma Hastahanesi oradayken, Yeni Numune Hastahanesi de o bölge arterinde, birde özel üniversitenin Uygulama Hastahanesi de aynı bölgede iken, şehir Hastahanesi nin oraya yapılmasının gelecekte oluşturacağı sıkıntılara değinmiştik.
Şimdilerde bahsettiğimiz yerle alakalı, alt geçit üst geçit gibi palyatif çözümler için arayışlara girildiği görülüyor. Neden alt geçit veya üst geçit ile şehrin görüntüsünü, estetiğini bozmaya kalkışırlar ki! Henüz yapılaşmanın yeni başladığı böyle bir bölgede kamu binaları bir yerde değil de farklı bölgelere dağıtılmış olsa, hem şehrin kalabalığı bir yere toplanmamış, hem de çarpık yapılaşmanın önü alınmış olur.
Adana’da kamu otoritesini, yani devletin egemenliğini, varlığını, yasaların halkın yararına birilerinin mutlaka, ama mutlaka gelecek nesillere iyi birer miras bırakabilmek adına uygulanmasını sağlaması lazım.
Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin, yeni Adliye binasının ve bir de okul yatırımının da aynı bölgede yapılacağını düşünün. Şehir içinde yaşadığımız trafiğin kat be kat daha zorunu, bu bölgede görmeye başlayacağız demektir.
Çünkü, Mithat Özsan Bulvarını Seyhan ve Yüreğir’e bağlayan birer arter var. Çukurova ilçesini de baraj köprüsü bağlamaktadır. Niye şimdiden gelecekte sıkıntılar yaşanmasın diye, Sarıçam ve Yüreğir sınırları içinden Kozan yoluna, nehir üzerinden de Seyhan’a yeni bağlantı yolları yapılmıyor veya planlanmıyor ki? Çözümler günü birlik yapılıyor. O nedenle diyorum ki, Kamu Otoritesi uygulanmalı ve uygulanması sağlanmalıdır.
ÇUKUROVA İLÇESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM
Çukurova Belediyesi, Belediye Evlerinde kentsel dönüşüme başlıyor.
Çukurova ilçesi bu güne kadar iş verenlerin, iş adamlarının, belediye başkan ve meclis üyelerinin konaklama bölgesi gibi algılanmış ve kamuoyuna da bu kanıksatılmıştır.
Yani Çukurova ilçesi imarlı bir kent haline getirilirken başarılamayacak bir çarpık kent ortaya çıkartıldı.
İmarlı çarpık kent Çukurova
Çukurova ilçesi adeta bir otel kent durumundadır. Yatırım, istihdam alanları maalesef ki çok fazla düşünülmeden imar çalışmaları yapılmış. Şu anda belediye bu çarpıklığın önünü alabilmek, yeni düzenlemeler yapabilmek adına kentsel dönüşüme başlıyor. Umarım bu dönüşüm içerinde istihdam alanları, gelecek yatırımlarda düşünülür. kentin geleceği vizyon sahiplerinin görüşleri, fikirleri ile planlanır da yeni bir çarpık imarlı kent konumu ortaya çıkarılmaz.