İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsanî Yardım Vakfı, 28 yıldır selde, savaşta, depremde, tsunamide, yangında, kazada, boğulmada, kaybolmada, hâsılı akla gelebilecek her türlü ihtiyaç anında mazlumların/felâketzedelerin yanında oldu. Hizmetlerini üretirken asla en ucuz, en kolay yerleri seçmedi; Asla uzak, zor, tehlikeli demedi; her yere ulaşmaya çalıştı. Uzak, zor ve hattâ tehlikeli bile olsa gidip mazluma-mağdura-felaketzedeye el uzattı.
Çatışan taraflar arasında arabuluculuk yaptı, ateşkesler sağladı, binlerce kadını, çocuğu, adamı zindanlardan, esaretten, işkencelerden kurtardı. İnsanî diplomasi ile Moro’daki gibi mazlum yiğit Müslümanların, özgürlüklerine, özerkliklerine katkı sağladı. 1992’de Bosna ile başlayan zalimin karşısında durma, zulmünü dünyaya haykırma; mazluma, meşru her türlü desteği sağlama duruşu, Çeçenistan, Filistin, Makedonya, Moro, Doğu Türkistan, Mısır, Libya, Suriye, Keşmir örneklerinde hep devam etti. Hep en gür direniş ile birlikte en gerekli en kapsamlı insanî yardımları ulaştırdı.
Mazlumlara/felâketzedelere, yerine göre gıdadan giyime, çadırdan bambu eve, konteynırdan kalıcı konuta, kurbandan su kuyusuna, mescidden yetimhaneye, misyonerlere karşı kültür merkezinden okula-üniversiteye, sağlık ocağından hastaneye akla gelebilecek her türlü yardımı ulaştırdı.
Bugünkü şekliyle vekâletle kurban kesme ibadetini 27 yıl önce ilk İHH geliştirdi ve 27 yıldır uygulamaya devam ediyor.
Su kuyusu açma, yetimhane-fırın-kültür merkezi-okul-üniversite-iş tezgâhı vs inşa etme, muayene-ameliyat yapma gibi bugün uygulanan insani yardım dallarının hepsinin ilkini yaptı ve halen de en kapsamlısını uygulamaya devam ediyor.
İHH, hizmetler, yardımlar, sadece en ucuz en kolay yerlere yığılmasın diye, kurban, su kuyusu gibi hizmetleri ortalama tek fiyat açıklamak suretiyle her yere yaymaya, ulaştırmaya çalışır. Bu özelliği ile alelâde bir yardım hizmeti sunmamış, yardımı, mazlumların lehine evrensel stratejik bir faydaya yükseltmiş olmaktadır. Böylece hem, meselâ kurban ibadetinde, ucuz bölgelere yığılma yüzünden diğer bölgelerin mahrum kalması önlenmiş, hem de yoğunlaşılan ucuz/kolay bölgede, süt keçilerinin bile kesilmesi gibi bir felâkete yol açılmamış olmaktadır. Bu uygulama sayesinde, meselâ Filistin gibi bölgelerde kesilmesi gerektiği kadar kurban kesilebilmekte; pahalı-zor yerlerde de kuyu açılabilmekte ve kuyusuz bölge kalmamaktadır.
İHH, hiçbir hizmeti kendisinden ibaret görmemekte, kılmamakta; daima bir hizmeti diğeri için zemin yapmakta vesile edinmektedir. Bu prensip gereği, meselâ yalnızca kurban kesip dönmez, yalnızca gıda dağıtıp dönmez. Evvelâ o bölgede bir felâket, afet, zulüm, işgal, işkence, insan hakları ihlali varsa ona dair bütün bilgileri, belgeleri toplar ve onu en gür biçimde bütün dünyaya duyurur ve harekete geçmesi gereken odakları, kurumları harekete geçirir. Peşi sıra o bölgede o defa gidilen hizmet dışında başka nelere ihtiyaç olduğunu araştırır tespit eder ve onları halletmek için gerekli bilgileri sağlar bağlantıları kurar ve dönüşte çözüme ilişkin tasarımlarını yapar, çözer, çözmeye çalışır biiznillah. Böylece bağışçıların yardımları, kendilerini aşar, sadece o yardım olmaktan çıkar, yardımlar silsilesinin başı olmuş ve birçok başka yardıma öncü olmuş olur. Süreklilik kazanır; üst üste yükselen bir medeniyet, insaniyet, ümmet binası olur.
Hayrehli ile ihtiyaç sahibi arasında; kulluğunun bilincinde olup, sorumluluğunu taşıyanla mağdur-mazlum arasında mekik dokuyarak, bugüne dek devasa hayırlara vesile olan İHH, bugün, Birleşmiş Milletler gibi bir çok uluslararası kurumda masa sahibi oldu ve muhatap alınmaktadır.
Ülkemizde 81 il ve yüzlerce ilçede, dünyada 8 ayrı yerde merkezleri ile ümmetimizin ve tüm mazlumların hizmetindedir. Selde, depremde, salgında her türlü felakette hem ülkemizde hem 5 kıtada, anında, tam kadro fedâkârane hizmet sunmaktadır. On binlerce gönüllüsü ile Allah rızası ve insanlığın dünya ahiret selameti için çaba sarfetmektedir. Bu uğurda şehitler vermiştir.
Bu yıl İHH için yoğun bir yıl oldu. Ülkemizdeki Elazığ-Malatya depreminde 540 Arama Kurtarma – İnsanî Yardım gönüllüsüyle insanları enkazlardan kurtardı, çadırlar kurdu, soba, kıyafet, gıda, battaniye, sıcak yemek dağıttı. Ardından salgın münasebetiyle sokağa çıkma yasağı günleri dâhil sürekli ihtiyaç sahiplerine gıda ve ihtiyaç malzemeleri ulaştırdı; 150 bin maske, 8 milyonu aşkın nakit desteği sağladı. Ramazanda ülkemizde ve İslam dünyasının 8 kritik bölgesinde 200 bini aşkın gıda ve ihtiyaç kolisi dağıttı; 107 bin yoksul-yetim çocuğa bayramlık giydirdi.
Bu teşkilat için durmak yok. Bir faaliyet biterken diğeri başlar. Şimdi kurban çalışmaları başladı. Mahrum, mağdur, gönlüne dokunulmamış, ihtiyaçları tespit edilmemiş bölge kalmasın diye, gene tek fiyat uygulayarak, ülkemiz dâhil 54 ülkede vekâleten kurbanlarınızı keseceğiz; sizin için yoksul ve yetim çocuklara bayramlık giydireceğiz, inşallah.
Bir kurban bedeli 900 TL Bir yetim-yoksul çocuk giydirme bedeli 150 TL’dir.
Sadaka, malımızın, canımızın, neslimizin, dünya ve ahiret saadetimizin, selametimizin sigortasıdır, biiznillah.
Bağış kurbanlarınız ve yoksul-yetim giydirmelerinizde vekilliğinize talibiz.
Allah yardımlarınızı kabul etsin, sizin için dünyada huzur, ahirette burak kılsın onları!