FAKİRİ (HİÇ KİMSEYİ) HAKİR GÖRME
لا تهن الفقير علك أن
تركع يوما والدهر قد رفعه
Lê tuhin il fakîre alleke en terka'e yevmen ved dehru kad rafeehu.
Fakir'i(yoksulu ve garibanı,hiç kimseyi) hor görme (Ey fakiri hor gören kişi! Belli olmaz belki günün birinde sen rukû'a eğilirken (iki büklüm olup alçalırken ve işlerin bozulurken) zaman (ı elinde ve tasarrufunda bulunduran yüce Allah) o hor görülen fakiri kıyam'a kaldırır(onu dimdik ayakta tutar,işleri düzelir), dolayısıyla
"Ey insanlar! Allah'a muhtaç olan sizlersiniz"
Fâtır suresi: 15.ayet gerçeğini unutma.
O'na salat ve selam olsun Rasulullah efendimiz de bir hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır:
"Siz ancak zayıflarınızla yardım görür ve rızıklanırsınız"
Buharî Hadis no :2892.
Rasulullah efendimiz böyle buyuruyorken, bir kişinin, zayıf olanı,fakir olanı ve yoksulu hor görmesi kabul edilemez, o zaman zafer de kaybedilmiş olur, rızıkta da bir daralma olur ve bunun müsebbibi bizzat insanoğlunun kendisi olur.
Böyle yapan bir kişi, yani fakiri hor gören insan, zamanla aynı duruma düşebileceğini hesaba katmalıdır.Bu hususta yüce Allah Kur'an-ı Kerimde bir ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır : " bugünleri biz insanlar arasında döndürüp duruyoruz"
Âl-i İmrân suresi:140.ayet
Bir Abbasî Halifesi ölüm döşeğinde Yüce Allah'a şöyle seslenir: Ey mülkü ve saltanatı ebedi olan Allah'ım! Mülkü ve saltanatı elinden çıkana (bana) merhamet eyle.
Bu son merhaleyi yani dünyadan eli boş çıkmayı hesaba katan varlık sahibi insan,fakiri, yoksulu, miskini, garibanı hor görür mü? Görmez.
Ey Yüce Allah'ım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi fakir kullarına kol kanat geren onların gönlünü alan,kalb kırıklığını tamir eden onları koruyup kollayan gözetleyen kullarından eyle.Âmîn.