Osmanlı macununun tarihi ve şifalı lezzeti Büyüksaat'te yaşatılıyor
Osmanlı macununun tarihi ve şifalı lezzeti Büyüksaat'te yaşatılıyor
Adana'nın Seyhan ilçesinde seyyar esnaflık yapan Ufuk Öncü, Osmanlı macununun tarihini ve özel yapım sürecini anlatarak, bu eşsiz lezzeti tatmayanları Adana Büyüksaat'e davet etti.
Adana'nın Seyhan ilçesinde seyyar esnaflık yapan Ufuk Öncü, Osmanlı macununun tarihini ve özel yapım sürecini anlatarak, bu eşsiz lezzeti tatmayanları Adana Büyüksaat'e davet etti.
Adana'nın Seyhan ilçesinde seyyar esnaflık yapan Ufuk Öncü, çocukluğundan bu yana limonata ve dondurma işiyle uğraştığını belirterek Adana halkı arasında 'çokçok' olarak bilinen geleneksel Osmanlı Macunu'nun değerine dikkat çekti.
"Adana'nın Seyhan ilçesinde doğdum, büyüdüm. Çocukluğumdan beri limonata ve dondurma işi ile uğraşıyorum. Seyyar bir esnafım. Macunumuz has Osmanlı Macunu," diyen Öncü, Osmanlı macununun tarihine ilişkin bilgiler paylaştı.
Yavuz Sultan Selim döneminde ortaya çıkan Osmanlı Macunu'nun yapım sürecini anlatan Öncü, bu eşsiz tatta kullanılan 41 çeşit baharata dikkat çekti.
Fabrikasyon üretimin artması nedeniyle Osmanlı Macunu'nun eskisi kadar yaygın olmadığını belirten Öncü, geleneksel ürünlerin değerinin korunması gerektiğini vurguladı.
Vatandaşları bu tarihi lezzeti tatmaya davet eden Ufuk Öncü, herkesi Adana Büyüksaat çevresindeki tezgâhına beklediğini ifade etti.
"41 çeşit baharatla oluyor"
Yavuz Sultan Selim döneminde ortaya çıkan Osmanlı macununun hikâyesini anlatan Öncü, "Adana'nın Seyhan ilçesinde doğdum, büyüdüm. Çocukluğumdan beri limonata ve dondurma işi ile uğraşıyorum. Seyyar bir esnafım. Macunumuz has Osmanlı macunu. Bu macunun hikâyesi şöyle ki, Yavuz Sultan Selim döneminde eşi Hafıza Sultan'ın rahatsızlanması sebebiyle doktorlar biçare kalıyorlar. Bitki ve baharatlarla oluşturdukları mükemmel bir şekerlemeyi ortaya çıkarıyorlar. 41 çeşit baharatla oluyor. O zamandan beri gerek çocuklara ve gençlere gerekse de yaşlılara gerçek bir şekerleme olarak Osmanlı macunu takdim ediliyor." ifadelerini kullandı.
"Fabrikasyon arttığı için geleneklerimiz azalıyor"
Piyasada Osmanlı macununun eskisi kadar yaygın olmamasının nedenine değinen Öncü, "Bu macun has şeker, bal ve bitkilerden yapılan özel bir ürün. Herkes bilmiyor tabii ki ve eskiye olan özlem artsa da fabrikasyon arttığı için yaygın değil. Normalde eski olan her şey daha değerlidir ve daha şifalıdır. Fabrikasyon arttığı için geleneklerimiz azalıyor." dedi.
Son olarak herkesi bu lezzeti tatmaya davet eden Öncü, "Herkese has Osmanlı macununu hayatında bir kere de olsa yemeği tavsiye ediyoruz. Herkesi Adana Büyüksaat'e bekliyoruz," diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.