Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi Tüm Hızı ile devam ediyor
'ÖLÜMSÜZLÜK ŞEHRİ MİSİS'TE' KAZILAR SON HIZLA DEVAM EDİYOR
Restorasyonu başlanılan Kervansaray ve Cami çalışmaları hakkında bilgi aldı. Prof.Dr.Anna Lucia D'Agata (Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi) ve Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr.Giovanni Salmeri, Höyük kazılarında çok değişik dönemleri içeren kültürlerle karşılaştığını belirterek ' Şu ana kadar yapılan kazılar ışığında Misis Anadolu ve Arap Yarımadası arasında önemli bir sınır kenti olduğu anlaşılmıştır.Kervansaray Restorasyonı ve Lokman Hekim Camii Rekonstrüksiyon çalışmaları da başlamıştır. ' dedi.
2012 YILINDA BAŞLAYAN KAZILAR DEVAM EDİYOR
Proje başlarken hükümetin desteğinin alındığını belirten Başkan Çelikcan ' Proje ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli izinler alınmış ve 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana Müzesi başkanlığında, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri ve Yüreğir Belediyesi konsorsiyumunda arkeolojik kazılara başlandı. Çalışmalarımız belli bir program dâhilinde devam etmektedir.' diyerek kazıların devam ettiğini belirtti
KERVANSARAY RESTORASYONU VE LOKMAN HEKİM CAMİ REKONSTRÜKSİYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Misis'te çok değişik arkeolojik yapıların bulunduğunu belirten Başkan Çelikcan 'Günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, su değirmenleri, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, Geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı ve Cami vb. yapılar kenti ayrıca önemli kılmaktadır. Yapılan görüşmeler sonucunda Kervansaray Restorasyonu ve Cami Rekonstrüksiyon çalışamalrı başlamış durumda. ' diyerek Misis'in çok zengin tarihi yapılara sahip olduğunu belirtti.
KESİNTİSİZ YAŞAM
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan 9 bin yıllık tarihin gün yüzüne çıkacağını belirterek '. Misis Çukurova Kültür Havzasının en önemli kentidir. 9 bin yıldan günümüze kadar kesintisiz kullanılan kent, bu imajıyla diğer antik şehirlerden ayrılmakta ve bu yapısı kenti özel kılmaktadır.' dedi.
ÖRNEK BİR PROJE OLACAK
Bu projeyi uygulama nedenlerini açıklayan Başkan Çelikcan 'Bir taraftan antik kenti kurtarmak, diğer taraftan sosyal devlet olmanın getirdiği yükümlülükle vatandaş mağduriyetini gidermek duygusu bu projeyi hazırlamamıza temel teşkil etmiştir. Bu düşüncelerle “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesini, gerek bölgemiz için gerekse Türkiye için model teşkil edecek, kazan-kazan mantığına uygun, nitelikli ve çok yönlü bir çalışmayla kamuoyunun takdirine sunduk.' diyerek Türkiye'ye örnek olacak bir proje hazırladıklarını söyledi.
MİSİS ÇOK YÖNLÜ BİR PROJE
' Ölümsüzlük Şehri Misis' projesinin soyal, turizm ekonomik boyutuyla çok yönlü bir proje olduğunu belirten Başkan Çelikcan 'Dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel boyutu, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal boyutu, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür boyutu, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız bir projedir. Belediyemiz “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır.
Çukurova Üniversitemizle de kazıdan çıkartılacak ürünlerin ilgili kurumlardan alınacak izinlerle birlikte gerek restorasyonu, konservasyonu ve gerekse müze amaçlı imitasyon üretiminin yapılması İlimiz açısından önem arz etmektedir. Ayrıca arkeometrik açıdan laboratuvar çalışmalarının yapılması bilimselliğe önemli katkılar sağlayacaktır. Bu doğrultuda “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesi kapsamında Üniversite ile yaptığımız işbirliği protokolü oldukça önemlidir.