Medeniyetler Geçidi Pozantı
Adana'nın Pozantı ilçesinin geçmişine ışık tutan, tarihi ve turizm değerlerini, doğal ve beşeri özelliklerini, mahalleyle dönüşen köylerini, yaylalarını, yöresel kültürünü, yöreye özgü ürünleri, son yıllarda değişen ve gelişen yönlerini anlatan “Medeniyetler Geçidi Pozantı” kitabı Pozantı Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olarak yayınlandı.
3 bin adet bastırılan kitap 90 sayfadan oluşuyor. Kitabı yayına hazırlayan Araştırmacı- Yazar Yusuf Delikoca yaptığı açıklamada, Pozantı Belediyesi’nin üçüncü kültür hizmeti olarak bu çalışmasının yayınlandığını söyledi.
Bundan önce Pozantı tarihi üzerine yaptığı araştırmalar sonucu “Pozantı’nın Kurtuluşu ve Şehit Kasım Hoca” adlı eserinin yayınlandığını hatırlatan Delikoca, "Ardından benim de editörlüğünü yaptığım Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı öğretim üyeleri tarafından hazırlanan Pozantı Kongresi adlı eser yayınlandı. Medeniyetler Geçidi Pozantı kitabı için yaklaşık iki yıldır Pozantı bölgesinde yapılan araştırmaların yanı sıra birçok yerli ve yabancı kaynaklardan faydalanıldığı gibi Kültür Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü verilerinden, Pozantı Kaymakamlığı ve Pozantı Meslek Yüksek Okulu’nun yaptığı araştırmalardan da faydalanılmıştır. Bunun yanında Pozantı Belediye Başkanı Sayın Mustafa Çay ve uzman fotoğrafçıların çekmiş olduğu fotoğraflar kullanılmıştır. Pozantı’yı her yönüyle tanıtan bir eser oldu. Bu eserde ilk defa olarak 18 Şubat 1917 tarihinde Pozantı’dan geçen Enver Paşa’nın buradaki bir fotoğrafı da yayınlandı” dedi.
Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ise, kitabın halka ve Türkiye genelinde birçok kurum ve kuruluşa ücretsiz olarak dağıtılacağını belirterek, şunları söyledi:
“Bir doğa ve tarih harikası olan Pozantı ilçemiz, yüzyıllar öncesinden günümüze doğru akıp gelen bir kültür, tarih ve doğa güzelliklerine sahiptir. Burcu burcu çam kokan havası ile Bürücek ve Akçatekir Yaylaları, meyve ve sebze bahçeleriyle bir doğal güzellik olan Kamışlı, Yazıcak, Fındıklı, Alpu, Asar, Yeni Konacık, Eski Konacık, Armutoluğu, Kırıntı gibi yaylaları, tarihe tanıklık eden Akköprü’sü, yüzyılların yorgunluğunu heybetiyle omzunda taşıyan Anahşa Kalesi, Osmanlı döneminin önemli kültür mirası İbrahim Paşa Tabyası, bir tarih ve doğa harikası Belemedik, içinde ala geyik başta olmak üzere birçok çeşit yaban hayvanı barındıran, bunun yanında ağacın bin bir türlüsüne sahip olan ormanları; şifalı bitkileri ve suları, anıt ağaçları, son yıllarda gelişen elma, üzüm ve kiraz ağaçlarıyla süslenmiş meyve bahçeleri, krom üretimine dayalı maden sahaları ve işletmeleriyle, Pozantı’nın berrak ve temiz suyunu tüm dünyaya içiren Hayat ve Alpin Su fabrikalarıyla tarihten günümüze doğru Çakıt Suyu ve Körkün Çayı gibi akıp gelen bir doğa harikasıdır. Doğa ve tarihin iç içe olduğu Pozantı’nın tarihiyle, doğası ve doğal güzellikleriyle, ekonomisiyle, turizmiyle, yaşantısı ve kültürel özellikleriyle tanıtılmayı çoktan hak etmiş bir değerdir. Bu gibi eserler bir yöreyi tanıtmakla kalmayıp bölgemizi de daha iyi tanımamıza ve tanıtmamıza da ışık tutmaktadır.”
“Medeniyetler Geçiti Pozantı” adlı eserin de bu amaca hizmet ettiğini kaydeden Çay, “Pozantı ilçemizi her yönüyle tanıtan bu eser, bölgemizin doğal ve tarihi önemi için de kaynak bir eser olmuştur” diye konuştu.