MAZLUMDER ADANA ŞUBESİNDEN MÜLTECİ PANELİ

Panelist olarak Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve İHGD (İnsan Hakları Gündemi Derneği) başkanı Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun, ADYAR (Adana İnsani Yardım Derneği) başkanı Veysel Tepeli ve MAZLUMDER Adana Şube Bşk. Yrd. Orhan Kemal Kocabaş’ın katıldığı panel, Seyhan Belediyesi kültür merkezinde yapıldı.

Panel öncesi bir selamlama konuşması yapan MAZLUMDER Adana şube başkanı Orhan Göktaş, “MAZLUMDER Müslümanca düşünen insanlar tarafından inşa edilen bir dernektir” dedi ve önce yakın çevreden başlamak, yerel dinamikleri harekete geçirmek mantığıyla bu paneli düzenlediklerini söyledi. Göktaş ayrıca MAZLUMDER Adana şubesinin daha önce hazırlamış olduğu ve çözüm sürecine katkı sağlaması için Akil Adamlar heyetine sunulan “Çözüm süreci raporu” ve “Adana’daki Suriyeliler Raporu “nun ardından, konuyu gündemde tutmak, sorunları tespit, atılan adımları takip etmek ve yapılacak çalışmalara ışık tutmak amacıyla bu paneli düzenlediklerini anlattı.

Konuşmacılardan Orhan kemal Kocabaş Adana’nın tarihsel sosyolojik değerlendirmesini yaparak Adana’ya gelen göç dalgalarını irdeledi ve yeni Suriyeli göçmenlerin oluşturduğu ekonomik, sosyal, sağlık, barınma, eğitim ve diğer konulara temas ederek bu sorunun sadece merkezi hükümete veya yerel yönetimlere bırakılmasının sıkıntılı olacağını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun ise konuşmasına MAZLUMDERİN çalışmalarını takdirle karşıladığını ve MAZLUMDER’in evrensel insan hakları konusunda çok ciddi bir kuruluş olduğunu ifade ederek başladı.  Kurşun konuşmasında Suriyelilerin hukuki sıkıntısının mülteci statüsünde yer almadığını ancak misafir konumunda değerlendirilebileceğini söyledi.

İlimizde ve çevremizde yaşanan bu insanlık dramına BM’nin ve diğer uluslararası kuruluşların kayıtsız kalmalarının izahı yapılamayacak bir çifte standart olduğunu söyledi.

ADYAR başkanı Veysel Tepeli de Adana’da, daha önce Afganistan, İran ve Afrikalı mültecilerin olduğunu, daha sonra ise Suriyelilerin geldiğini anlattı. Tepeli Suriyelilerin sayısının bilinmediğini bu yüzden çok ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. ADYAR kayıtlarında 2071 aile kayıtlı olduğunu ve bunlara yardım ettiklerini belirtti. ADYAR’ın dışında Dosteller, Alfabe, Ülfet ve Fukarader gibi derneklerin de yardım çalışmaları yapığını anlattı. Ayrıca ADYAR olarak eğitim alanında ciddi adımlar attıklarını şu an dört okulda 1100 öğrenciye 52 Suriyeli öğretmenle eğitim verdiklerini kaydederek, bu Suriyeli öğretmenlere maaş vermekte zorlandıklarını söyleyerek devlet kurumlarından, yerel yönetimlerden, STK’lardan ve vatandaşlardan destek istediklerini vurguladı.

Panel sonrası 2013-2014 eğitim öğretim döneminde MAZLUMDER adana şubesinin açtığı “İnsan hakları okulu” sertifika töreni yapıldı. Törende, hocalarından Eğitimci Yazar Vedat Kahyalar, Müteffekkir Yazar Abdülaziz TANTİK, Av.Ali ÇALDIR, İlahiyatçı Yazar Mustafa Yıldız, Yrd. Dç. Dr. Sami Kilinçli ve Psikolojik Danışman Şadan Uzun’a Plaket verilirken İnsan hakları okuluna katılan öğrencilere ise katılım belgeleri takdim edildi.

Yoğun katılımının olduğu panele Adana vali Yardımcısı Durmuş Gencer, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bayram Tozal, Şube Müdürü Beyali Özli, Yüreğir İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kılınç, Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Denge, Şube Müdürü  Ahmet Demir Adana Barosu İnsan hakları komisyon başkanı Mustafa Çinkılıç ve STK temsilcileri de katıldı.