36 YIL SONRA DARBE GİRİŞİMİ!

Türk Silahlı Kuvvetleri içinde bir grup, Genelkurnay Başkanlığı'na akredite gazetecilere gönderdiği e-mail ile ülke yönetimine el koyduğunu açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım, "Bu bir kalkışmadır, darbe değidir. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyeceklerdir" açıklamasını yaptı.
Türkiye, 12 Eylül 1980'den yaklaşık 36 yıl sonra ilk kez darbe girişimine sahne oldu. İstanbul'da jandarma birliklerinin iki boğaz köprüsünü de 21:30 sıralarında Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş yönünde kapatmalarıyla kamuoyunun farkına vardığı gelişmeler Ankara semalarında savaş uçaklarının TBMM, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve MİT Müsteşarlığı üzerinde 100 metreye kadar inerek alçak uçuş yapmaya başlamalarıyla netlik kazanmaya başladı. Kızılay'daki Genelkurmay Başkanlığı karargâhının önüne çıkan yolların kapatılmasıyla devam eden gelişmeler sırasında Başbakanlık MİT Müsteşarlığı'nın bulunduğu Yenimahalle ilçesinde alçak uçuş yapan helikopterlerden ateş açıldığı haber verildi. MİT'ten de askeri helikoptere ateş açıldı.

Eş zamanlı olarak İstanbul'da 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı zırhlı birlikler Atatürk Havalimanı'nı girişlere kapattı, zırhlı araçlarla emniyet birimleri ve çevik kuvvet birimleri kuşatmaya alındı.

Emniyet'ten çağrı: Görev başına

Gelişmeler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü bütün polis teşkilatını görev başına çağırırken Genelkurmay Başkanlığı'nın hemen yanında bulunan İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü binalarından bazı polislerin Genelkurmay karargâhına yöneldikleri bildirildi. Yaklaşık 1,5 saat süren bu olağanüstü askeri hareketlilik sırasında hükümet ve Cumhurbaşkanlığı'ndan hiçbir açıklama gelmedi.

Genelkurmay Başkanı gözaltında

Sivil yönetime karşı harekete geçen askerlerin, 27 Mayıs 1960 darbesinde dönemin Genelkurmay Başkanı Rüşdü Erdelhun'a yapıldığı gibi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı gözaltına aldıkları haber verildi. Yarı resmi haber ajansı A.A, "Orgeneral Akar'ın rehine alındığını" duyurdu.

Başbakan Yıldırım: Kalkışmadır, bedel ödeyecekler

Saat 23:00'te Başbakan Binali Yıldırım NTV'ye telefonla bağlanarak "Kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz" dedi.

Başbakan “Bu bir kalkışmadır. Bunu yapanlar en ağır şekilde bedelini ödeyeceklerdir. Asker içinde bir yapılanma girişimde bulundu. Buna henüz darbe mümkün değil” dedi.

Yıldrım'ın ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Ucunda ölüm bile olsa gereği yapılacaktır" diye konuştu.

Polis birliklerine zırhlı kuşatma

Eş zamanlı gelişmeler sırasında başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Kara Kuvvetleri ve Jandarma'ya bağlı zırhlı birlikler polis merkezlerini kuşatmaya başladı.
Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne giden zırhlı birlikler polisten silahlarını bırakmasını istedi. İstanbul Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet zırhlı araçlar ve tanklarla kuşatma altına alındı.
Bu arada Ankara'da Polis Akademisi ve MİT Müsteşarlığı'ndan ateş sesleri geldi.

TRT'ye asker müdahalesi

Saat 22:30 sıralarında, 1960 ve 1980 darbelerinin sembol kurumu olan TRT Genel Müdürlüğü'ne askeri personel tarafından el kondu. Reji odasına askerler girerken TRT'de hava durumu yayını başladı.

"Türk Silahlı Kuvvetleri, ülke 
yönetimine bütünüyle el koymuştur"


Saat 22:30 sıralarında Genelkurmay Başkanlığı'na akredite gazeteciler Genelkurmay hesabından gönderilen e-mail'de, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetime el konduğu" ifade edildi.

TSK adına yapılan açıklama şöyle: 

Türk Silahlı Kuvvetleri, anayasal düzenin, demokrasinin, insani hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesis, ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hakim kılınması, bozulan asayış düzeninin tekrar sağlanması maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur.

Tüm uluslararası anlaşmalarımız ve taahhütlerimiz eçerliliğini korumaktadır. Tüm dünya ülkeleri ile iyi ilişkilerimizin devam edeceğini temenni ederiz.

Genelkurmay Başkanlığı