Kalp Anjiyosunda Yeni Dönem
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Katırcıbaşı, yaygın olarak kasık damarlarından yapılan anjiyonun artık el bileğinden de yapıldığını bildirdi.
Kasık damarından yapılan ve hastayı belli bir süre yatağa bağlayan klasik yöntem operasyonun yerini bilekten anjiyonun alacağını vurgulayan Doç. Dr. Katırcıbaşı, "Bu yöntemin ilk kullanılış şekli bir mecburiyetten doğdu. Kasık damarlarının her ikisi de tıkalı olan hastalarda kalbe giden başka yollar araştırılırken keşfedilen bir yöntemdir. Daha sonra bu yöntem bazı hastalarda konfor amaçlı da kullanılmaya başlandı" dedi.
EL BİLEĞİNDEKİ DAMARDAN KALBE GİRİLİYOR
Bilek damarının, kasık damarının aksine deri yüzeyine çok yakın bir yerde bulunduğunu belirten Dr. Katırcıbaşı, özellikle kilolu hastalarda bu yöntemin avantaj sağladığını ifade etti. Katırcıbaşı, "Klasik yöntemde olduğu gibi aynı şekilde bilek damarından kalbe ulaşılarak anjiyo gerçekleştiriliyor. Bu yöntemde önemli olan hastanın fiziksel yapısının uygunluğudur. El bileğinden anjiyoya, erkeklerin yüzde 90’ı, kadınlarınsa yüzde 60-70’i uygunluk gösterebiliyor" diye konuştu.
Katırcıbaşı, kasıktan yapılan stent ve balon uygulamalarının bilekten de yapılabildiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Stent ve balon uygulamaları kasık damarından yapıldığında, kan sulandırıcılar da kullanıldığından hasta 12 saat yatmak zorunda kalıyor. Ancak el bileğinden uygulandığında, kan sulandırıcılar kullanılsa da, birkaç saat içinde bilek bandajlanıp hasta taburcu edilebiliyor."