ÇÜ Lahoz balığı yetiştirecek
Çukurova üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Nesli tükenmekte olan “Lahoz" balığı”nı Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirmek ve larval yetiştiricilik olanaklarını araştırmak amacıyla, kampüs alanında yetiştirme havuzu kurdu.
ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Tufan Eroldoğan ve ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar&Ge Projeleri kapsamında “Doğu Akdeniz Koşullarında Lahoz (Epinephelusaeneus)’un Larval Yetiştiricilik Olanaklarının Araştırılması” başlıklı projeleri ile nesli tükenmekte olan ve kırmızı listede bulunan kayabalıklarına, hem alternatif bir tür oluşturmak hem de bu türün nesillerinin devam ettirilmesini sağlamayı amaçlayan bir proje başlattı.
Yapılacak olan bu araştırmalar ile uzun yıllardır ticari boyutta çipura ve levrek yetiştiriciliği ile sınırlı kalınan ve bir dar boğaz yaşanılan Akdeniz ülkelerindeki yetiştiriciliği yapılan balık türlerine yeni bir tür kazandırılması planlanıyor. Proje ile kayabalıklarının larva ve yavru dönemlerindeki yetiştiricilik koşullarıyla, anaçların olgunlaştırılması ve yumurtalamaları amaçlanıyor.
Projeyle ilgili bilgi veren Prof.Dr. Tufan Eroldoğan “Akdeniz’e kıyı veren ülkelerde kaya balıklarının yetiştiriciliğe alınabilmesi, öncelikli alternatif tür seçimi araştırmalarının başında gelmektedir. Bu sebeple son yıllardaki çalışmalarımızı bakanlık aracılığı ile bu yönde devam ettirmekteyiz. Bu projeyle de, halihazırda pazar talebi var olan, avcılıkla elde edilen ticari değeri yüksek türlere öncelik verilmesi gerekliliğini vurgulayacağız.” dedi.
ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde birde Balık Yetiştirme Havuzu kurulan proje kapsamında başarı sağlanmasının bölgemizde ve ülkemizde büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Eroldoğan “Projeyle, yüksek pazar talebi nedeniyle sularımızda da gün geçtikçe azalan Lahoz’un yetiştiricilik koşullarının belirlenmesi, hem bölge hem de ülkemiz su ürünleri yetiştiricilik sektörü açısından özgün bir değer taşımaktadır. Alternatif bir tür olarak Lahoz üretimi, yetiştiricilik sektöründe iş hacmi ve istihdam yaratmasıyla, ulusal ekonomiye önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca proje ile, gelecekte azalmakta olan doğal stokların yapay üretim ile yenilenmesi çalışmalarına zemin hazırlanacaktır. Bu sayede dalış turizmi ve sportif avcılık ve ticari avcılıktan elde edilecek gelirler bir katma değer olarak geri dönecektir” şeklinde konuştu.