Bu çocuklara sahip çıkılmalı!

SOKAKLARDA TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYALAR Türkiye geçtiğimiz aylarda çocuk ölümleriyle sarsıldı. Anne babaların ihmallerinden kaynaklanan ölümlerin yanı sıra, kısa bir zaman diliminde bazı çocuklar da cinayete kurban gitti. Tüm bu ölümler ”Çocuklara yeteri kadar ilgi gösteriyor muyuz” sorusunu da beraberinde getirirken, Adana’da bazı çocuklar dilenen annelerinin kucağında duygu sömürüsü için araç olarak kullanılıyor. Ayrıca sokakta dilenen/dilendirilen çocukların da kağıt toplayıp, mendil, yara bandı, çakmak satan çocukların da sayısı adeta çığ gibi artıyor. Sokakta karşı karşıya kalabilecekleri tehlikenin bilincinde olmadan ağır bir yükü taşımaya çalışan bu çocuklara sahip çıkılması hem yasal zorunluluk, hem de vicdani bir sorumluluk.

 

SURİYELİ ÇOCUKLAR DA DİLENİYOR, ÇALIŞTIRILIYOR Geçmiş yıllarda iş ve aş bulmak için yoksul illerde yaşayan insanların göç ettiği zengin bir il olan Adana bugün her geçen gün yoksullaşması nedeniyle sorunlarla boğuşuyor. Çocuk işçiliği ve dilendirilen çocuklar da bu sorunların en önemlileri arasında yer alıyor. Her gün yüzlerce çocuğun sokaklarında dilendirildiği ya da çalıştırıldığı kentte, bu çocukların arasına iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp Adana’ya gelen Suriyeli çocuklar da katıldı. Suriyeli sığınmacıların çocukları kenar mahallelerde küçük esnafın çıraklığını yaparken, bazıları da başta Karataş Caddesi olmak üzere trafik akışının yoğun olduğu bulvar ve caddelerde ellerindeki “Suriyeliyim. Zor durumdayım. Allah rızası için yardım edin” yazılı kağıtlarla dilencilik yapıyor. 
EYLEM PLANI GEREKLİ
Adana Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kent sokaklarında istismar, uyuşturucu gibi birçok tehlikeyle karşı karşıya olan çocukları sokaktan kurtarmak için ellerinden gelen çabayı gösteriyor. Başta Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olmak üzere birçok sivil toplum örgütü de bu konuda toplumu bilinçlendirmek ve duyarlılığı artırmak için çalışmalar yapıyor. Tüm bu çalışmalara karşın çocuk işçiliği ve dilendirilen çocuk sorunu ne yazık ki her geçen gün büyüyor. Adana Valiliğinin himayesinde, Adana Emniyet Müdürlüğü, Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla hazırlanacak bir eylem planı sorunun çözümü için adeta bir zorunluluk haline geldi.
Günaydın Adana