Hisarcıklıoğlu: Yılda 152 Milyar Dolar İhracat Yapıyoruz

 Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şöyle dedi. Bu aslında vizyon işi. Adana, işi doğru yapmaktadır. Kültürümüzde çok güzel bir söz var; 'Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır' diye. Türkiye'de marka şehirlere son 15-20 yılda zenginliğini katlamış şehirlere baktığımızda hep bu birlikteliği görürüz. Kim birlik ve beraberse o şehir almış başını gitmiş. Güzel örnek işleri var Konya, Denizli, Gaziantep ve Kayseri gibi. Bu illere bakınca valisi belediye başkanı, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları hepsi tek yürek. Bunun da sonucu olarak rahmet ve bereket gelmektedir. Bugün 152 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Avrupa'ya, Amerika'ya dünyanın en rekabetçi piyasalarına sanayi malı satıyoruz. Müteahhitlerimiz 103 ülkede toplam 175 milyar dolar ihale yüklenmiş ve Çin'den sonra dünyada en büyük ihracatı yapan müteahhitlik sektörü bizimki olmuştur. Yılda 36 milyon turisti ağırlar hale geldik ve ülkemiz dünyanın 6. büyük turizm destinasyonu haline geldi.

ÜRÜN İHTİSAS BORSALARINI ÖNEMSİYORUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, konuşmasında ticaret borsalarının önemine değindi. AK Parti hükümetin döneminden önce ülke genelindeki 110 borsanın ticaret hacminin yıllık 17 milyar 200 milyon lira olduğunu kaydeden Bakan Yazıcı, şöyle konuştu2013 itibarıyla ülkemizde 113 borsa faaliyet gösteriyor. Bu borsalarımızın ticaret hacmi yıllık 226 milyar 500 milyon liraya ulaşmıştır. Hükümetimiz borsa faaliyetlerini çok önemsemektedir. Bu kapsamda lisanslı depoculuğun yaygınlaşması için çalışmalar yapıyoruz. Lisanslı depoculuk yapmak için dört firmaya lisans verdik. Ürün ihtisas borsalarını da hayata geçirilmesini önümüzdeki süreçte faaliyete geçireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise Adana'nın köklü bir sanayi kültürüne sahip olduğunu, yıllık 5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmiyle küresel rekabette ülke kalkınması için görevini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını dile getirdi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül'ün Adana'ya ziyareti anısına 12 bin fidandan oluşan orman tesis edildiğini bildirdi.

FİİLEN 500 YILLIK BORSAYIZ

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan da, tarih kayıtları incelendiğinde resmi olarak 100'üncü kuruluş yılına ulaşan Adana Ticaret Borsası'nın fiilen 500 yıllık bir kurum olduğunu vurguladı.Çalışkan, Türkiye'de üretilen mısırın yüzde 35'nin, pamuğun yüzde 20'sinin, narenciyenin yüzde 70'inin, buğdayın yüzde 8'inin, soya fasulyesi ve yerfıstığının yüzde 90'ının Çukurova'da yetiştirildiğini anlattı. Çalışkan, Sayın Cumhurbaşkanımızın hayırlı elleri ile temelini atacağımız beri Borsa Kampüsü ile hem tarım ürünlerinin tam değerinde alışverişini ve depolanmasını sağlamak, hem de yaklaşık 6 milyon ton olan yıllık işlem hacmimizi kısa sürede ikiye katlayarak Adana'yı fiziki emtia borsacılığında dünyada sayılı yere getirmeyi hedefliyoruz diye konuştu. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, iki bakan ve Hisarcıklıoğlu, Adana Ticaret Borsası'nda yıllık tescil sıralamasına göre ilk 10'da yer alan firmaların temsilcileri ile İstanbul Sanayi Odası'nca belirlenen 2012 Türkiye'nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu ve İkinci 500 Sanayi Kuruluşu listesine giren 35 şirketin temsilcilerine ödüllerini verdi.

ADANA, (DHA) -(Tür: Yurt)