Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: "Narenciye Mersin'in altını"
Festival açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, narenciyenin Mersin ve Türkiye için önemli bir değer olduğunu belirterek, " Bugün nasıl bazı ülkelerin petrolü varsa, altını varsa narenciye de Mersin'in altınıdır" dedi.
Adnan Menderes Bulvarı Side Sütunları'nda gerçekleştirilen 4. Narenciye Festivali açılış törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Mersin AKP Milletvekilleri Nebi Bozkurt, Ahmet Tevfik Uzun ile CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve Aytuğ Atıcı, Mersin Üniversitesi Rektörü Suha Aydın, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Mersin Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, çok sayıda davetli ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Festival birleşmiş ve kenetlenmiş bir Mersin'in göstergesi Mersin Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir yaptığı konuşmasında, festivalin "Narenciye Hayattır" sloganıyla dört yıl önce başladığını anımsatarak, "Bu festival ülkemizde yüzlerce örneğini gördüğümüz ürün festivallerinden birisi değildir. Her yönüyle bir kent festivali haline gelmiştir. Bu festival yıllardır her platformda dile getirdiğimiz birleşmiş ve kenetlenmiş bir Mersin hayalimizin gerçeğe dönüştüğünün bir göstergesidir" dedi. Bugün Mersin'in simgesi ve ortak paydası olan narenciyenin etrafında birleşildiğinin altını çizen Özdemir, "Bu öyle bir birleşme ki kentlisi, köylüsü, üreticisi,tüketici, işçisi, tüccarı, kamu görevlisi, kadını, erkeği, genci ve yaşlısı bir araya geliyor. Mersin'in en büyük buluşması burada gerçekleşiyor. Mersin Narenciye Festivali birlik ve beraberlik içinde, el ele hareket ettiğimizde neler başarabileceğimizin en somut örneğidir. Bu festival, Mersin'in hoşgörü, uzlaşma ve işbirliğinin adresi olduğunun en güzel göstergelerinden birisidir" ifadelerini kullandı. Festivalin Mersinlilik bilincinin oluşmasına çok önemli katkı sağladığını kaydeden Özdemir, Mersin Narenciye Festivali'nin kent ile Akdeniz kültürü arasında bir köprü görevi yapmaya başladığına vurgu yaptı.
Mersin C vitamininin başkentidir
Mersin'in, Türkiye narenciye üretimi ve ihracatının üçte birini gerçekleştirerek, bu sektörün ana merkezi haline geldiğini ifade eden Özdemir, şunları söyledi: "Mersin ekonomisinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan tarım sektörünün lokomotifi narenciye sektörüdür. Mersin için narenciye önemli bir ekonomik değerdir. Narenciyenin, Mersin ekonomisine katkısı parasal değer olarak 1 milyar lirayı aşmaktadır. Narenciye emektir. Üretimden soframıza gelene kadar, on binlerce insanımıza iş ve aş sağlamaktadır. Narenciye sağlıktır. Biz ilimizde üretilen narenciye ürünlerini başka şehir ve ülkelere göndererek sadece bir mal değil, aynı zamanda sağlık ihraç ediyoruz. Bu yönüyle 'C Vitamini Başkenti' unvanını fazlasıyla hak ettiğimizi düşünüyorum. Mersin ekonomisine katkı sağlayan, istihdam yaratan, yurt dışında 'Türk Malı' imajının oluşmasında önemli rol oynayan narenciyenin hak ettiği desteği alması gerektiğine inanıyoruz. Bizim gözümüzde, narenciye ürünleri bir mücevher gibidir. Nitekim, bu anlayıştan hareketle, narenciye ürünlerini bir kuyumcu titizliği ile işleyerek, bu güzel süslemeleri yaptık. Ülkemizde bir ilk olan meyve ile süsleme konusunda, çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Mersin,dünyanın en başarılı ikinci kenti haline gelmiştir. Dünyada, 80 ton, yani 400 bin adet narenciye ürünü kullanarak süsleme çalışması yapabilen üçüncü bir kent yoktur."
Mersinliler farklı kültürlerle tanışma imkanı bulacak
Bu yıl festivalin daha şenlikli ve eğlenceli geçmesini beklediklerini belirten Özdemir, 4 kıta ve 30 ülkeden gelen gösteri gruplarının, festivale ayrı bir renk katacağını, Mersinlilerin de farklı kültürlerle tanışma imkanı bulacağını söyledi. Özdemir, "Yurt dışından gelen ve sayıları 700'ü aşan kültür elçileri, kendilerini tanıtacakları gibi, kentimizi ve bizleri yakından tanıma fırsatı bulacaklardır. Mersin'den katılan 30 dolayındaki yerli grubun gösterilerinde ise kentimizin genç yeteneklerini göreceğiz. Türkiye'de bir ilk olan, narenciye temalı özel tasarım defilemizi beğeneceğinizi umuyoruz. Festivalimize katılarak, adeta bir açık hava fuarı oluşturan 60 dolayındaki firma ve kuruluşumuzun tadımlık ikramlarının ilgilinizi çekmesini bekliyoruz. Mersinimizin gülen yüzünü yansıtan festivalimizde, sürprizlerle dolu, keyifli ve eğlenceli iki gün geçirmenizi diliyoruz" şeklinde konuştu. Özdemir, festivale katılan, güç ve şevk kaynağı olan Ekonomi Bakanı, Zafer Çağlayan'a, Mersin Milletvekillerine, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'na, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'a, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk'e, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım'a, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna'ya, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç'e, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel'e, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın'a, 20 gün boyunca, çift vardiya halinde, 10 bin saatlik bir işgücü harcayarak bu güzellikleri oluşturan işçilere ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Yurtdışından gelen gruplar Mersin kültürünü öğreniyor.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise Ticaret Borsası Başkanı Özdemir'in dört sene önce festivali nasıl olacağı hakkında bilgi verdiğini kaydederek, "Bunu yaparken de ortak bir bütçe oluşturalım ortak bir bütçe ile de bu festivali oluşturalım dedi. 825 bin TL'lik bütçeden 265 bin TL'lik bir katkı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak katkı sunduk. 90 bin TL ile alt birim belediyeler ve Mersin Borsası'nın da 200 bin TL'lik katkısı ile büyük bir festivalin yapılması gerçekten büyük bir özveridir" dedi. Yurtdışından gelen 30 farklı ülkenin dans topluluklarının Türk kültürünü Mersin'de gördüklerini öğrendiklerini belirten Özcan, Mersinlilerin de dans gruplarını seyrettiklerini söyledi. Ayrıca kurum ve kuruluşların stantlarının yer aldığını kaydeden Özcan, Mersin Narenciye Festivali'nin Avrupa'da ikinci sırada yer aldığını kısa bir zamanda da birinci sıraya yerleşeceğini kaydetti. Özcan, başta Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Narenciye Festivali Türkiye sınırlarını aştı
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise yaptığı konuşmada Mersin ve Akdeniz'e yakışan bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğu içinde olduklarını kaydederek, "Mersin ve Türkiye sınırlarını aşarak uluslararası bir boyut kazanan Mersin Narenciye Festivali'nin Türkiye'deki birçok festivalden farklı olarak üreticiden tüketiciye, sektörü belirleyen kurum ve kuruluşlardan kültürel etkinliklere kadar tam anlamıyla hem kültürel hem ekonomik hem de sosyal bir zenginliği Mersin'e taşıyor. Bir bütün olarak Mersin'in tüm bileşenlerinin katkı verdiği bir şölen ve güzellik olarak ortaya çıktı. Her geçen yıl gelişen, 4 kıta 30 ülkeye katılım boyutuna ulaşan ve katkılımı heyetlerle ürün alımına dönük değerlerle çok önemli bir boyuta ulaştı" dedi. Narenciye temelinde bu zeminle başlayan ivmenin çok önemli bir buluşmayı Türkiye ve Mersin'e taşındığının altını çizen Güzeloğlu şunları söyledi: "Narenciyenin uluslararası pazarda çok önemli bir alım merkezi olan Japonya'ya uzun bir aradan sonra yeniden Türk narenciyesinin ihracatı başladı. Narenciyenin en büyük buluşma noktası olan Narenciye Kongresi'nin 2020 yılında Mersin'de yapılması kararlaştırıldı. Tüm bunlar bu festivalin küçük bir adımıyla başlayan yolculuğunun uluslararası alana taşıyan Mersin ve Türkiye'ye kazanç sağlayan bir başarı öyküsünü ortaya koyuyor. Mersin her anlamda hak edilmiş bir merkez kimliğini taşıyor. Gelecek yıllarda gelişecek ve güzelleşecek olan bu festivalimiz Mersin'i tüm dünyaya tanıtacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederim."
Mersin'in kendi ürünleri ile festivali düzenliyoruz
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, Avrupa'da bu festivalin yapıldığı birçok kentte ancak ısıtılmış alanlarda yapıldığını kaydederek, "Mersin'de açık havada bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Festivalin yapımında yine diğer ülkelerden ayrı eden bir özellik var. Fransa'da bu festivali yapıyor ama festivalde sergilenen narenciye ürünlerini İspanya'dan ithal ediyor. Biz ise Mersin'de bu topraklarda üretilen ürünlerle birlikte bu festivali gerçekleştiriyoruz. Bu Mersin ve ülkemiz için bir kazanç. Bugün nasıl bazı ülkelerin petrolü varsa, altını varsa narenciye de Mersin'in altını olarak ifade etmek istiyorum." Narenciyenin başkenti olan Mersin'de bu etkinliğin gerçekleştirildiğinin altını çizen Bakan Çağlayan, "Türkiye büyük bir sanayi ülkesi ve hizmet sektörü, ihracatta, üretimde ve gayri safi milli hasılada önemli kazanımlara sahip. Türkiye şuanda dünyada krize meydana okuyan bir ekonomiye sahip. İhracatın çoğunu gerçekleştirdiğimiz Avrupa'da yoğun ekonomik kriz yaşandığı bugünlerde Türkiye'de ekonomi, işvereninden işçisiyle tüm katmalarıyla ekonomisini sağlam ve sağlıklı bir şekilde devam ettiriyor. Geçen yıl milli gelirimiz 786 milyar dolar olmuştur. Dünyanın 17. büyük, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisiyiz. Bizim gayri safi milli hasılamızın yüzde 8'i yani 62 milyar doları tarımdan elde edilmektedir. Nüfusumuzun yüzde 25'i tarım sektöründe çalışıyor. Tarım sektörü 16 milyar dolar ihracat yaparak Türkiye toplam ihracatının yüzde 10'ıundan fazlasını gerçekleştiriyor. Tarım sektörünü her anlamda desteklemeye devam edeceğiz. 16 milyar dolarlık ihracatımızda yaş sebze meyve çok önem tutuyor. Türkiye geçen yıl 3 milyon dolar üzerinde yaş sebze meyve ihracatı gerçekleştirdi. Mersin narenciye ihracatında, yaş sebze meyve ihracatında çok önemli bir paya sahip. 3,1 milyar dolarlık toplam tarım sektöründeki kısmı 1 milyar doları narenciye ihracatı ve bunun yaklaşık yüzde 40'ı Mersin'den yapılan ihracat. mersin her anlamda ürünlerinin değerlendirilmesi temel önceliklerimiz arasında. Ürünü yüksek katma değerli hale getirecek olan bir anlayış içinde olmamız gerekiyor. Artık mersin'in yapması gereken en iyi üretim yapmak. AKİB ve Narenciye Tanıtım Grubu ile beraber ve Ekonomi Bakanlığının büyük desteği ile yapılan Narenciye'de yeni ürünler dünyada olmayan en fazla elde edilebilecek ve yenilikler getirebilecek adeta inovasyon özelliğine sahip olan ürün geliştirme projeleri çalışılırken bir taraftan da bu narenciye ve yaş sebze ve meyvenin tamamını fabrikalarda yüksek katma değerli hale getirerek bu ürünlerinde ürünlerini gerçekleştirerek Mersinlilere iş sağlanması ve değerlerin daha yüksek değerlere ulaşması için sanayileşme konusunda önemli adımlar attığımız dönemdeyiz" dedi. Açılış konuşmalarının ardından Side Sütunları'nda narenciye figürlü araçların, yurtdışından gelen dans gruplarının, Büyükşehir, Mezitli, Toroslar, Yenişehir ve Akdeniz Belediyelerinin halk oyunları ekibinin geçişi ile başlayan festival korteji, Adnan Menderes Bulvarı boyunca devam etti. 4. Narenciye Festivali'nin ilk günü alanların gezilmesi ve gösteri gruplarının sahne performanslarıyla devam edecek.