ASİM'den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline destek.
ASİM Başkanı Mahmut ERASLAN yaptığı açılış konuşmasında Milli Eğitim Bakanlığının üzerinde büyük bir titizlikle çalıştığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"hakkında bilgilendirme yapmak üzeri Adana İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Hasan TEVKE'ye davetimize icabet ettiği için teşekkür ediyoruz dedi.
Adana il Milli eğitim müdürü Hasan TEVKE "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni şu şekilde tanımladı;
"Yeni müfredatta, dünyada değişen durum ve ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenebilecek şekilde esnek bir yapı benimsendi.
"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", hazırlanan yeni öğretim programlarına temel oluşturdu. Bu bağlamda, yeni öğretim programlarının mevcut programlardan farklılaşan pek çok yönü bulunuyor.
Yeni müfredat, özgün bir eğitim felsefesi içeriyor. Yeni modeliyle millî bilince sahip, ahlaklı, erdemli, milleti ve insanlık için faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş; beden, zihin, kalp ve ruh bütünlüğüne sahip bilge nesiller hedefleniyor. MEB, müfredat çalışmaları ile beceri odaklı yaklaşımı benimserken bu yaklaşımda, sadeleştirilmiş içerikte öğrencilerin derinlemesine öğrenmesine imkân sağlayacak yeni yaklaşımlar belirlendiğini dile getirdi.
Yeni Müfredat, Öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören "bütüncül eğitim yaklaşımı" modeli benimsendi.
Bu yaklaşımın merkeze aldığı konular ise, "insanın fıtri özelliklerini koruma ve geliştirme", "şahsiyet bütünlüğünü oluşturma", "karakter gelişimini sağlama" olarak sıralandık.
TEVKE sözlerine şu şekilde devam etti;"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ile öğrencilerin inanç, kimlik ya da sosyo ekonomik durumları nedeniyle dezavantajlı olmadığı bir öğrenme süreci tasarlandı.
Yeni müfredat ile ilk kez yeni bir öğrenci profili tanımı da yapıldı. Buna göre müfredatın hedeflediği öğrenci, "yetkin ve erdemli insan" olarak tanımlıyoruz. Yetkin ve erdemli insanı önceleyen öğrenci profili, yeni müfredatta ana merkeze alındı. Sadece akademik başarılara odaklanmanın doğru olmadığı, her bir öğrencinin kendine özgü potansiyeli olduğu tespitine öncelik verdildi.Ayrıca Yetkin ve erdemli insan, ruh ve beden bütünlüğü, bilgi ve bilgelik, geçmişten geleceğe eğitim prensibi, değerler, ahlaki bilinç ve estetik bakış açısına sahip olma prensipleri üzerinden tasarlandı.
Yetkin ve erdemli öğrenci profilinin ancak çok yönlü bir gelişim ile ortaya çıkabileceğinden yola çıkılan müfredatta, öğrencilerin hem kendisi hem de toplum için daha sağlıklı ve dengeli bir insan olması, çok yönlü bir bilgi ve düşünme yelpazesi geliştirmesi hedeflendi.
Bu bakış açısıyla eğitim sürecinin "anlık başarılarıyla" değil; "süreç olarak ele alınması" gerektiğine vurgu yapan TEVKE, son olarak şunları ifade etti.
Yeni müfredatta ayrıca ilk kez "Erdem-Değer-Eylem Modeli" de yer aldı. Değerlerin eğitim sürecinde doğal süreç içinde edinilmesi için özgün bir yaklaşımla tasarlanan bu modelde "adalet", "saygı" ve "sorumluluk" üst değerler olarak ele alındı. Ayrıca duyarlılık, merhamet, estetik, temizlik, sabır, tasarruf, çalışkanlık, mütevazılık, mahremiyet, sağlıklı yaşam, sevgi, dostluk, vatanseverlik, yardımseverlik, dürüstlük, aile bütünlüğü, özgürlük değerlerinin programlar içinde işlenmesiyle içsel ahenge sahip "huzurlu insan", "huzurlu aile ve toplum", "yaşanabilir çevre" hedeflendiğini ifade etti.
TEVKE'nin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" müfredatının tanıtımının ardından STK Başkanlarının sorularını cevapladı. Program ASİM Başkanı Mahmut ERASLAN'ın teşekkür konuşması ve hatıra fotoğrafı ile son buldu.