ADANA GÖNÜLLÜ STK TEMSİLCİLERİ FUKARA-DERDE BULUŞTU
FUKARA-DER’in kahvaltı ikramı ile başlayan Gönüllüler buluşmasında ev sahibi dernek adına Mehmet Koktaş bir selamlama konuşması yaptı. Konuşmasına STK temsilcileri katılımlarından dolayı teşekkür ederek başlayan KOKTAŞ, FUKARA-DER’in faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı.
FUKARA-DER SUNUMU
FUKARA-DER’in birkaç duyarlı insanın girişimleri ile mütevazı şartlarda faaliyetlerine başladığını dile getiren KOKTAŞ, dernek olarak başta Suriye’li kardeşlerimiz olmak üzere Dünya’nın çeşitli yerlerinden Adana’ya gelen mültecilerin ihtiyaçlarına cevap vermeye ve onların ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Mültecilerin yiyecek, giyecek ve barınak sorunlarının karşılanması için bugüne kadar yaptıkları çalışmaları detaylı olarak anlatan Koktaş bu tür faaliyetlerde dernek olarak yetersiz kaldıklarını; çünkü her gün çok sayıda mültecinin Adana’ya geldiğini ifade etti ve bu minvalde diğer sivil tolum kuruluşları ve devlet kurumları ile de koordineli çalıştıklarını sözlerine ekledi.
SURİYE VE IRAKLILAR İÇİN İLERİ DÜZEY TÜRKÇE KURSU PROGRAMI SUNUMU
Mehmet Koktaş’ın ardından Adana Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi’nden bir yetkili Irak ve Suriye’li Mülteciler için yürüttükleri “Suriye’li ve Iraklılar için İleri Düzey Türkçe Eğitim Programı” hakkında bir sunum yaptı.
ADANA’DA KERMES YERİ SORUNU
Toplantıda daha sonra gündem maddelerine geçildi. İlk gündem maddesi Sivil Toplum Kuruluşlarının Kermes yeri ihtiyacı idi. Bu konuda Adana’da faaliyet gösteren dernek vakıfların büyük sorunlar yaşadığı yetkililerin de maalesef işi ağırdan aldıkları dile getirildi. Özellikle Çakmak Caddesinde bulunan Ahmet Kalfa Kültür ve Sanat Sokağında kültür ve sanatın dışında her işin yapıldığı ve bu sokağın sivil toplum kuruluşlarının kullanımına tahsis edilmesinin elzem olduğu da genel bir talep olarak dile getirildi. Adana Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşlarınca hem Büyükşehir Belediyesine ve hem de Seyhan Belediyesine ayrı ayrı çağrıda bulunularak konuyla ilgili olarak duyarlı davranmaya davet edildi.
İMAM HATİP ÇALIŞTAYI
Diğer bir gündem maddesi olan İmam Hatiplerde kalitenin iyileştirilmesi hususunda söz alan Mahmut Eraslan geçtiğimiz günlerde Eğitim-Bir-Sen’de ilgili kurum temsilcileri ile bu konu hakkında bir toplantı yapıldığını ve bu toplantıda söz konusu çalıştayın bir ihtiyaç olduğunun dile getirildiğini ifade etti ve önümüzdeki günlerde konusunda uzman eğitimcilerin de katılımı ile ve çeşitli başlıklar altında bir imam hatip çalıştayı düzenleneceğini dile getirdi. Eraslan ayrıca söz konusu bu çalıştayda özelikle Sivil Toplum Kuruluşlarının aktif katılım sağlamasının gereğine işaret etti.
“RAKI FESTİVALİ” GİRİŞİMİNE KINAMA
Toplantının bir diğer gündem maddesi ise önümüzdeki ay (Aralık 2015) Adana’da düzenleneceği söylenen Rakı Festivali idi. Konuyla ilgili söz alan Hacı Ali DOĞAN sözkonusu etkinlik için aylar öncesinden duyuru yapıldığını, bahse konu etkinliğin ulucami ve yağcamii arasında tarihi büyüksaat önünde yapılacağının duyurulduğunu ve söz konusu etkinlik adına ona yakın etkinlik sayfası açıldığını ifade ederek “Hem inançlarımıza hem de mevcut yasalara aykırı olan bu etkinliğe geçen yıl Adana Büyükşehir belediyesinin de lojistik destek sağladığını öğrendik. Aynı rezaletin bu yıl da tekrar edilmemesi için sivil toplum kuruluşlarımız birlikte hareket etmeli ve bu etkinliği mutlaka engellemeliyiz” diye konuştu. STK temsilcileri de ayrı ayrı söz alarak Adana’nın şalgamı, kebabı, bici bicisi ve onlarca güzel değeri varken rakı ile anılmasının Adana’ya haksızlık olduğunu ifade ettiler. Sivil Toplum kuruşları yapılan kapsamlı değerlendirme sonrasında önümüzdeki günlerde sözkonusu etkinliğin iptali için adli ve idari makamlar nezdinde girişimlerde bulunma kararı aldılar.
MÜLTECİLERDEN HARAÇ ALINIYOR
Toplantıda bir diğer gündem maddesi Adana’da işyeri açan Suriye’li mültecilerden haraç alınması ve hastanelerdeki tercüman yokluğunun kimi çevrelerce ranta çevrilmesi konusu idi. Konu ile ilgili olarak emniyetin ve yetkili kurumların ziyaret edilerek etraflı bir istişare yapılması kararlaştırıldı. Mülteci kardeşlerimizin zaten zor süren yaşamlarını daha da zorlaştıran bu tür olayların engellenmesi için yetkililere duyarlılık çağrısı yapıldı.
KARDEŞLİK ÇAĞRISI SÜRMELİ
Adana Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşlarının bir diğer gündem maddesi olarak bir önceki toplantıda alınan KARDEŞLİK temalı afişlerin asılması konusu değerlendirildi ve bu tür faaliyetlerin topluma olumlu mesaj vermesinden dolayı arttırılarak sürdürülmesinin gereğine işaret edildi. Katkıda bulunan kuruluşlara teşekkür edildi.
ANKARA ADANA’NIN SORUNLARINI BİLMİYOR
Adana Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşlarının tanışma ve kaynaşma toplantısında son olarak Adana’da yaşanan sorunların Ankara’ya yeterli şekilde iletilemediği ve buna bağlı olarak sorunların çözülemiyor olması veya gecikmesi dile getirildi. Bu konu da, BİMER başta olmak üzere tüm iletişim kanallarının kullanılması toplantıya katılan sivil toplum kuruluşu temsilcilerine tavsiye edildi.
Adana Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Toplantısı bir sonraki buluşma yerinin tespiti ve dua ile sona erdi. Bir sonraki toplantı BEŞİR Derneğinde gerçekleştirilecek.