2 doğru ile bilimi nasıl geliştireceğiz
2 doğru ile bilimi nasıl geliştireceğiz
"LYS'de fizik doğru cevap ortalaması 2 iken bilimi nasıl geliştireceğiz"
"LYS'de fizik doğru cevap ortalaması 2 iken bilimi nasıl geliştireceğiz"
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, ÖSYM sonuçlarına göre ileri matematik ortalaması 3.5, fizik ortalamasının 2 soru olduğu bir toplumda bilimi ve teknolojiyi oluşturmanın kolay olmadığını söyledi. 2014 yılı ÖSYM yerleştirme sonucu bölümlere yerleşen öğrenci kontenjanları ve puanlarını değerlendiren Prof. Dr. Ortaş, ülkenin geleceğin olan ve aynı yaş gurubundaki 1 milyon 700 bin gencin ne kadar biliyorsa ülkenin de gelecekte o kadar ileri gideceğini aktardı.
Bu yıl 59 bin 12 kontenjanın boş kaldığını dile getiren Otaş, öğrenciler sağlık fakültelerini tercih etikleri, mühendislik tercihlerin daha az dolduğunu aktardı. Türkçe, matematik ve sosyal bilimler alanında öğrencilerin tercih yapacağı daha az alan bulunduğu için biraz daha dezavantajlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. İbrahim Ortaş, “Doğal olarak öğrenciler geleceklerini güvenceye alacak işe girebilecekleri alanları tercih ettikleri görülüyor. Konu ülkenin geleceği olan yetişmiş insan potansiyeli bakımında hepimizi ilgilendiriyor. Özelliklede üniversitelerin kendi kapasitelerini belirleme ve tercih edilme durumu yönünden önemli.” dedi.
Bu yıl ÖSYM’nin bazı üniversitelerde tercih yapılmayan bölümlere kontenjan vermediğini dile getiren Ortaş, “Türkiye’de hesapsız açılan kamu ve vakıf üniversiteleri nedeniyle yakında bazı alanalar hiç tercih yapılmayacağı için veya kontenjanlar dolmadığı için kapanabilir. Yakın gelecekte bazı vakıf üniversiteleri de kapanmak zorunda kalacak. Başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerde üniversiteler ve fakülteler sürekli dinamik alanlar açarak bilimsel gelişmeler ve ihtiyaca göre organizasyonlar yapmaktadırlar. Bizlerin de şimdiden yeni dinamik konulara yönelmemizde fayda var. Tabii o üniversiteler program açma ve kapatmada özerk oldukları için rahat hareket ediyorlar. Umarım bir gün bizim üniversitelerimizde özerk olur.” diye konuştu.
Türkiye’deki öğrencilerin akademik potansiyeli, tercihleri ve geleceğe bakış açılarını bilmenin çok yararlı gördüğünü aktaran Prof. Dr. Ortaş, “Liseyi bitiren ve aynı yaş gurubundaki 1 milyon 700 bin genç ülkemizin geleceğidir. Bu gençler ne kadar biliyorsa ülkemiz o kadar ileri gidecek demektir. 2014 yılı lisans yerleştirme sınavı Türkiye ortalaması; Türkçe 18.7, sosyal 11.2, temel matematik 6.1, fen 3.5. ÖSYM sonuçlarına göre ileri matematik ortalaması 3.5, fizik ortalamasının 2 soru olduğu bir toplumda bilimi ve teknolojiyi yaratmak herhalde kolay olmamalı.”
Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü’nün 2014 PISA sonuçlarına göre Türkiye’nin matematik ve okuma becerilerinde son sırada olduğunu hatırlatan Ortaş, şunları söyledi: "UNDP 2004 yılı raporuna göre Türkiye 177 ülke arasında 88. sırada yer almaktadır. Bu bağlamda sınav sonuçları ve öğrencilerin ne kadar bilgi ve kültür sahibi olduğunu bilmeden ülkemizi ileriye yönelik olarak planlayamayız. Bu bağlamda bizlerde bu konuda sorumluyuz ve aşağıdan yukarıya konuyu tartışmak, Milli Eğitimin müfredatını ve işleyişinin tartışmak ve üniversiteye akademik bilgisi gelmiş öğrenci talep etmek üniversitelerin görevidir."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.